Life in a picture. Picture of a life

Tivoli Mesterne

Gisle
Gisle

Familien Hoffmann var i 1910 den 4. generation af fyrværkere i familien, og endnu en generation af fyrværkere var på vej i familiens hjem i Vorup ved Randers.

Adolf Wilhelm Francois Hoffmann var fyrværker ligesom sin far, Francois Carl Adolf Hoffmann, som foruden fyrværker også var cirkus direktør. Begge hverv som havde fulgt familien siden de rejste fra Mähren, i det der nu hedder Tjekkiet, omkring 1800.

Familien Hoffmann var en farverig familie, hvor både søskende og nevøer var indenfor underholdning som både lirekassemænd, skuespillere og meget andet. Men var også vant til at der med deres fag, sommetider skete ulykker.

I 1910 miste Hoffmann 3 af deres børn i en fyrværkeri ulykke i hjemmet i Vorup. Børnene var mellem 0 og 4 år gamle.

I den anden ende af landet, i Tivoli i København, havde man det der skulle blive Danmarks sidste fyrværkeri fabrik. Tivoli producerede selv sit fyrværkeri, og da deres fyrværkeri mester d. 22. januar 1938 omkommer i en fyrværkeri ulykke, tager man kontakt til Adolf, og beder ham bygge en ny fyrværkeri fabrik i Vallensbæk, og blive den nye fyrværkeri mester for Tivoli.

Adolf’s datter Karen, havde i Vorup Kirke giftet sig med Otto Barfoed og de flytter sammen med Adolf og hustru til Vallensbæk, hvor Otto foruden at være kleinsmed, nu også lærer at lave fyrværkeri.

Familien vokser efterhånden med flere sønner og døtre, som også lærer at blive fyrværker på fabrikken i Vallensbæk.

Adolf WilhelmF rancois Hoffmann bliver d. 22. august 1962, dræbt i en ulykke på Fyrværkerifabrikken på Torvevej 38 i Vallensbæk. Årsagen til ulykken er selvantændelse af 200 vandfaldsbrændere i det værksted hvor han arbejdede.
Adolf bliver begravet ved siden af de 3 børn, på Vorup Kirkegård, som i dag er fredet.

Dette betyder slutningen af produktion af fyrværkeri i Vallensbæk, da der i løbet af 1960’erne flytter flere til området, og Tivoli flytter derfor fabrikken til Tune ved Roskilde i 1967. Otto og Karen flytter med fabrikken til Tune, sammen med Diana Hoffmann Barfoed og Lars Hoffmann Barfoed, der begge som 7. og 6. generation bliver de sidste fyrværkere i familien

Otto var fyrværkeri mester på Tivolis fabrik fra 1974 og indtil 2005 hvor fabrikken lukkes, ved at Lars i forbindelse med Operaens indvielse den 15. januar 2005, laver sin sidste offentlige fyrværkeri forestilling.

Ganske som hans forældre, bedste, olde- og tipoldeforældre slap Lars heller ikke for ulykker. I 1986 slap Lars med voldsomme forbrændinger, da der skete en voldsom eksplosion med romerlys, som blæste 3 vægge ud på værkstedet.

Diana Hoffmann Barfoed stopper også som fyrværker sammen med sin far Lars, da fabrikken blev lukket i 2005, og en epoke i dansk historie var slut, da Tivoli nu ikke mere selv producerede deres fyrværkeri til den ugentlige forestilling om lørdagen. 

Gravstens historier