Life in a picture. Picture of a life

Gyseren

Gisle
Gisle
Når jeg går rundt og leder efter en historie på en kirkegård, leder jeg især efter de gravsteder som skiller sig ud, eller hvor teksten fanger mig.
På Mariager kirkegård, var der et sted, som så ud til at være en god historie, en gyser. For når der står at her er begravet dem fra Thestrups gravkælder, graveren og hans famile – så må der da være en god historie.
Og så viste det sig, at historien slet ikke den gyser som den så ud til.
Frands De Thestrup arvede Mariager kloster og kirke i 1769 efter sin far, og blev begravet i kirken i 1796. Og Thestrup var både statsråd, etatsråd, justitsråd og meget andet.
Stygge Krumpen blev i 1551 bisat i kirken, men da Christian d. 8 ikke syntes om hvor han var i kirken, så blev han flyttet til et andet sted i kirken. Hvilket skete flere gange.
Men i 1931 valgte man at rydde op i både kirken, gravkamre og krypter, og samle alle i en fælles grav udenfor kirken, sammen med andre ukendte. Sandsynligvis var mange af de ukendte fra fattiggården i Hou.
Så alle de ukendte og Thestrups gravkælder er altså bare dem der var i kirken og andre steder, og slet ikke nogen mystisk massegrav fra en ond herremand eller biskop.Gravstens historier