Life in a picture. Picture of a life

Dorthea Ottilie Jensen

Gisle
Gisle
18. maj 2020

Hele projektet med at se på gamle gravsten, begyndte faktisk med denne gravsten.
Det vækkede min nysgerrighed, for stenen fortalte en historie, uden jeg kunne se hvem de andre var.
Og hvem var den forlovede. Og familien – var det hans, hendes eller begges ?

Du undrer dig nok – der står jo Othilia på sten, og jeg skriver Ottilie, men det skyldes at det er det navn der er skrevet, da hun blev døbt. Men det var ikke usædvanligt at navne skrives forskelligt, ved fødsel, konfirmation eller bryllup og begravelse. Faktisk var selv hendes fødselsdag på dødsattesten forkert, da den var 1 år forkert – d. 14/10-1900, hvilket gjorde det lidt svært at finde hende.

Dorthea var en af 3 trillinger, som blev født d. 14. september 1899 i Svankjær ved Hvidbjerg i Aa sogn i Thy. Hun var født hjemme hos forældrene, som var hendes mor Maren, og faderen husmand Søren Jensen. Begge forældre var ikke fra egnen, og var blevet gift i Flade på Mors i 1885.
Børnene blev hjemmedøbt, men desværre nåede den ene af dem ikke at bive døbt, før hun døde.
Men de blev ikke døbt af præsten, men af læreren i Hvidbjerg V. Aa Skole. Senere d. 26 november 1899 blev de begge døbt i kirken.

Hendes mor var 44år da de blev født, og der blev dengang kun født i alt 2446 børn, af kvinder over 40 år i 1895-1900 – dvs. over 6 år var det meget få børn. Selv i dag er det usædvanligt at få trillinger når man er over 40 år.
iflg. Danmarks statistik, var der i 1895-1899 i alt 53 fødsler med trillinger, og kun 11 fødsler i alle årene, hvor der var 3 piger. I forhold til at der i disse år blev født i alt 358.990 børn, så var disse piger et særsyn.

 

Men Dorthea og hendes søster Johanne Nikoline overlede, og voksede op hos forældrene.

Dothea kom senere til Glarbjerg ved Lomborg nær Lemvig, hvor hun var tjenestepige, indtil hun døde på Amtssygehuset i Lemvig d. 21. Juli 1922.

Hun havde været syg i flere måneder, og døde af tuberkulose, som var en meget hyppig dødsårsag på det tidspunkt.

 

Det har ikke været muligt at finde hvem hendes forlovede var.

Hun blev begravet d. 26. juli 1922 på Lomborg kirkegård.

Gravstens historier